Marifoon

Een portofoon is een super handig communicatiemiddel. Het wordt bij veel beroepen gebruikt om snel een boodschap aan elkaar door te geven. Bij de brandweer, de politie, bewakers, bouwvakkers en ambulancemedewerkers. Je ziet bij deze beroepen vaak dat de werknemers een portofoon in de handen of bij zich dragen. Met een druk op de knop kan er namelijk snel iets doorgegeven worden aan de collega’s. Een marifoon is speciaal ontworpen voor op het water. Hij is gemaakt voor maritieme communicatie en nautisch berichtenverkeer over kortere afstanden. Dit apparaat kan zenden en ontvangen. Er zijn marifoons op verschillende niveaus van kwaliteit. Ze kunnen niet zomaar gebruikt worden en hebben een specifiek doel. Een marifoon koop je dus voor een bepaald doel. Wel verstandig als het een goede kwaliteit portofoon is, want dan kan er het beste gecommuniceerd worden.

Maritiem

Een marifoon is ontworpen voor maritiem gebruik, dus bij de marechaussee of schippers. Het is voor nautisch berichtenverkeer over kortere afstanden. Het apparaat zendt en ontvangt in de vhf-band, wat betekent dat je met elkaar kan communiceren. Het apparaat heeft zijn naam te danken aan het doel ervan, namelijk maritiem. Het is een maritieme telefoon. Een marifoon. In Nederland zijn er voor de maritieme sector best wel wat regels en wetten opgesteld. Er zijn verdragen en overeenkomsten die bepalen hoe apparatuur en de marifoons gebruikt worden op zee. Deze zijn er om alles goed en soepel te laten verlopen op het water. Er wordt natuurlijk gewoon gewerkt en dit moet vloeiend gebeuren.

Gebruik van een marifoon

Dit is een heel belangrijk communicatiemiddel aan boord van de boot. Zo belangrijk dat er wettelijke regels verbonden zijn aan het plaatsen en bedienen van zo’n portofoon. Er zijn veel grote wateren in Nederland, denk aan de Rijn, de Waal, de Waddenzee. Op grote rivieren en zeeën als deze is het verplicht om meerdere marifoons aan boord te hebben. Er dient een gebruikt te worden voor onderling verkeer en een voor het blokkanaal.

Over de marifoon worden dingen doorgegeven als noodverkeer, veiligheid, ligplaatsen in de haven en spoedverkeer. Om een marifoon te mogen gebruiken is een certificaat nodig, hiervoor moet een examen afgelegd worden. Met dit certificaat kan de zendontvanger veilig op zee gebruikt worden waarvoor deze bedoeld is.

Een marifoon kopen

De maritieme telefoon zou bijvoorbeeld gekocht kunnen worden bij speciale winkels voor portofoons en andere zendontvangers. Vaak hebben zij goede kwaliteit apparaten. Als je een marifoon gaat aanschaffen, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je er wat aan hebt en de goede keuze maakt. Er zijn zoveel, de kwaliteit verschilt enorm. Voor maritiem gebruik is het wel belangrijk dat de marifoon goed werkt en van uitstekende kwaliteit is. Bij het kopen van een zendontvanger kan hulp gevraagd worden van een winkelmedewerker, zodat de juiste keuze wordt gemaakt. De prijs van een goede marifoon is vaak wel een paar honderd euro, maar het is een belangrijk communicatiemiddel. Er zijn veel verschillende marifoons, maar met de juiste kan er goed gecommuniceerd worden op de Nederlandse wateren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 11 =